بوی بد گوشت میتواند به دلایل مختلفی ایجاد شده باشد با اینحال به هر علتی که این بو حاصل شود، نتیجهی آن اصلا مطلوب نیست. گوشت تازه و سالم یک بوی مشخصی دارد که به راحتی نیز قابل تشخیص است. اما ممکن است برای شما هم پیش آمده باشد که در هنگام خرید و یا حتی پس از آن با گوشت هایی روبرو شده باشید که بوی بدی میدهند.
باتوجه به علت و منشأیی که باعث بد بویی گوشت شده است، نوع بو ایجاد شده میتواند متفاوت باشد. تشخیص بو نقش مهمی در فهمیدن علت آن دارد؛ اگر بابت غیر طبیعی بودن بوی گوشت مطمئن نیستید، میتوانید از شخص دیگری کمک بخواهید و از او بخواهید بوی گوشت را استشمام کند. انواع بوی نامطبوع گوشت گوسفند به شرح زیر هستند.
انواع بوی بد گوشت گوسفند
- بودی بد گوشت گوسفند همانند ماهی:
برخی از گوشت های گوسفندی در هنگام خرید ممکن است بوی ماهی دهند. اما این بو نشان از فاسد بودن گوشت نیست بلکه بیانگر نوعی از خوراک دام است. پودر ماهی یکی از مواد خوراکی در جیره بندی دام محسوب میشود. البته مصرف این ماده در ماه های پایانی پیش از ذبح باید متوقف شود اما برخی از دامداران به تغذیه گوسفند با این خوراکی ادامه میدهند.
- بوی شلغم:
خوراک گوسفند تنها محدود به یونجه و علف نمیشود بلکه انواع گیاهان مجاز نیز در برنامه غذایی آن جای دارند. از جمله این گیاهان شلغم است. اگر تا یک هفته پیش از ذبح گوسفند، در وعده های غذایی او از شلغم یا چغندر استفاده شده باشد، ممکن است پس از ذبح گوسفند بوی شلغم یا ترشیدگی بدهد.
- بوی اَستون:
از دیگر انواع بوی بد گوشت گوسفند، بوی استون است. معمولاً اگر دامی بلافاصله پس از زایمان ذبح شده باشد، استشمام این بو از گوشت آن قابل انتظار است. هر چند برخی مواقع این بو میتواند ناشی از بیماری از شاربن باشد. به طور کلی گوشت هایی که بوی استون میدهند را نباید مصرف کرد و آنها را باید ضبط نمود.
اگر نمیتوانید مطمئن شوید که آیا گوشت موردنظر بوی استون میدهد یا خیر، میتوانید یک آزمایش ساده انجام دهید. تکهای از گوشت (حدود 10 گرم) را درون لوله آزمایش ریخته و بر روی آن 15 سی سی آی اضافه کرده و پس از آن یک قاشق چای خوری روترا به لوله آزمایش بیافزاید. اگر پس از چند دقیقه رنگ آب ارغوانی شد، وجود استون درگوشت تایید میشود.
- بوی بد ادرار یا مدفوع در گوشت گوسفندی:
ممکن است با بوی بدی همانند ادرار یا مدفوع در هنگام خرید گوشت گوسفند مواجه شوید. این بو احتمالاً بخاطر این است که دام در زمان ذبح به نفخ یا یبوست مبتلا بوده است. همچنین اگر در زمان ذبح مثانه گوسفند به هر دلیلی پاره شود گوشت بدن گوسفند آغشته به ادرار خواهد شد.
بوی ادرار با شتسشو از بین میرود. درصورتی که بوی ادرار بسیار شدید باشد امکان وارد شدن ادرار به جریان خون وجود دارد. در این صورت بهتر است گوشت ضبط شده و مورد استفاده قرار نگیرد.
ارتباط میان بو با سلامتی
همانطور که ابتدای متن نیز اشاره شد، گوشت سالم و باکیفیت دارای بوی مشخصی دارد. بوییدن یکی از روش های مرسوم در تشخیص سلامتی گوشت گوسفند است. بر این اساس بوی بد گوشت گوسفند ارتباط مستقیمی با فاسد و یا خراب بود گوشت دارد.
البته برخی از عوامل ممکن است بر بوی گوشت تاثیرگذار باشد. برای مثال محل نگهداری گوشت گوسفندی بسیار مهم است. اگر این گوشت در مکانی نگهداری شود که در معرض موادی مثل رنگ های شیمیایی و … قرار داشته باشد، ممکن است بوی محیط را به خود جذب کند. روش های نگهداری گوشت قرمز در این مورد از اهمیت زیادی برخوردار است.
درصورتی که گوشت گوسفند پس از ذبح بو بدهد بهتر است پس از 24 ساعت آزمایش جوش بر روی آن انجام شود. اگر آزمایش مربوطه مثبت بود، گوشت باید ضبط شده و مصرف نشود.
از بین بردن بوی بد گوشت
همانطور که گفته شد بوی بد گوشت گوسفند یکی از راه های تشخیص میزان فاسد بودن گوشت میباشد. براین اساس اگر با بوهای عجیب و غریبی روبرو شدید، به هیچ عنوان نباید به راحتی از کنار آن عبور نمایید. گوشت در اینگونه مواقع باید ابتدا آزمایش شده و در صورت تایید نفوذ آلودگی به آن، باید گوشت را از بین برد. درصورت سالم بودن گوشت از قسمت های مختلف و قابل آشپزی گوشت گوسفند میتوانید استفاده کنید.
با اینحال دربرخی موارد با اینکه سلامت گوشت تایید میشود اما برخی افراد نسبت به بوی طبیعی آن واکنش نشان داده و با بوی گوشت مشکل دارند. راه های متنوعی برای از بین بردن بوی گوشت گوسفندی وجود دارد که از جمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- آغشته کردن و خواباندن گوشت در نمک و نشاسته و سپس شستشوی آن
- خواباندن یک ساعته گوشت در آرد سفید و سپس شستشوی آن
- استفاده از مخلوط و سیر و سرکه برای مدت 30 دقیقه
- مزه دار کردن گوشت پیش از پخت آن
- اطمینان از پخت کامل گوشت گوسفندی و مغز پخت شدن گوشت
- استفاده از طعم دهنده های خوش عطر مثل آب لیمو، فلفل، رزماری، سیر، برگ بو و ادویه ها