کود گوسفندی از بهترین انواع کود حیوانی برای مصارف کشاورزی و باغداری نظیر پرورش درختان، گیاهان و گل ها محسوب میشود. درواقع کود، هرگونه مواد طبیعی یا غیرطبیعی است که به خاک یا بافت گیاهان اضافه میشود.
هدف از استفاده آن این است که یک یا شمار بیشتری از مواد مغذی موردنیاز رشد گیاه تأمین گردد. به طور کلی دام های زنده دارای کیفیت کود بالایی هستند اما از بین آنها، گوسفند جزء بهترین ها محسوب میشود. این کود حاوی عناصر لازم و ضروری خاک مانند پتاسیم، فسفر، آهن و روی است.
به طور کلی استفادهی صحیح و مرتب از کودهای حیوانی سبب بهبود کیفیت خاک و افزایش بهره وری درختان و گیاهان کشاورزی میشود. کودهای شیمیایی به دلیل ترکیباتی که دارند نسبت به کودهای حیوانی، تاثیر بیشتری را بر روی محصولات میگذارند.
اما استفاده مداوم از آنها باتوجه به ساختار شیمیایی که دارند، میتواند نتایج عکسی را حاصل نماید. کود حیوانی مانند گوسفندی، کمبود عناصر و مواد معدنی خاک را جبران می کند و درصد بهره وری خاک را افزایش میدهد. کود طیور و کود دام های سبک و سنگین در رونق کشاورزی بسیار تاثیر گذار هستند.
ترکیب کود گوسفندی
کود گوسفندی به عنوان کود گرم شناخته شده و سرعت تجزیه ی بالایی دارد. همانطور که اشاره شد این کود یکی از غنی ترین انواع کود های دام زنده محسوب میشود که در صنعت کشاورزی نیز پر مصرف است.
ساختار آن تشکیل شده از عناصر ضروری خاک نظیر آهن، ازت، فسفات، روی، مس، منگنز، منیزیم، نیتروژن، پتاسیم و سدیم است. حدود 70 درصد از آن تشکیل شده از مواد آلی میباشد. همچنین میزان اسیدیته یا همان PH این کود، 8 بوده که بیانگر قلیایی بودن آن است.
کود گوسفندی به نسبت سایر کودهای حیوانی از مزیت های خاصی برخوردار است. باتوجه به آنکه در بیشتر موارد محل نگهداری گوسفندان، فاقد بستر اولیه است، کود تهیه شده خالص میباشد.
خلوص بالای کود حاصل از فضولات گوسفند، سبب افزایش سرعت تجزیه و جذب کود در خاک می شود. با اینکه تجزیه و جذب بالایی دارد اما باید به طور متناسب از آن استفاده شود. این کود حیوانی به دلیل سرعت تجزیهی بالا و خاصیت قلیایی که دارد مقادیر آمونیاک قابل توجهی منتشر میکند.
عناصر و مواد آلی موجود در کود دام زنده
کودها به دلیل عناصر و مواد آلی که در ترکیبات خود دارند سبب رشد کرم ها و حشرات در خاک میشوند. حرکت این موجودات در خاک باعث جابجایی خاک و رسیدن اکسیژن به ریشه های گیاه میشود.
اما درصد بالای عناصر موجود در کود و گرم بودن آن، سبب مرگ کرمها میشود. به همین منظور چند نوع کود حیوانی را باهم مخلوط میکنند تا ترکیب موردنظر حاصل شود. در طور سال مقادیر قابل توجهی کود گوسفندی تولید میشود. هر گوسفند سالانه به طور تقریبی، 25 برابر سنگینی خود کود تولید میکند.
کشاورزانی که در کنار کار کشاورزی، به دامپروری نیز مشغول هستند، میتوانند کیفیت خاک و محصولاتشان را به طور چشمگیری افزایش دهند. در دورهی پروار بندی دام زنده، مقدار قابل توجهی کود غنی، خالص و باکیفیت تولید میشود.
کود گوسفندی به نسبت سایر کودهای حیوانی از بسته بندی، سازماندهی و توزیع راحتتری برخوردار است. همچنین میزان آلودگی محیطی و بوی نامطبوع آن بسیار ناچیز میباشد.
کود مذکور مناسب استفاده در انواع درختان، انواع گیاهان و سیفیجات می باشد. با استفاده از آن میتوانید شادابی، طراوت و رشد چشمگیری به گیاهان خود ببخشید. به طوری که میتوان مقداری از آن را با خاک گیاهان خانگی و آپارتمانی مخلوط نمود. محصولات به دست آمده از درختان و گیاهان مصرف کنندهی کود حیوانی، کاملا ارگانیک است.
استفاده از کود گوسفندی در کشاورزی
کود گوسفندی، کاربرد بسیاری در صنعت کشاورزی دارد. اما باید دقت داشته باشید که مصرف بیش از حد و زیاد از آن سبب مسمومیت، خشکی و مرگ درختان میشود.
باتوجه به قلیایی بودن این کود، آمونیاک تجزیه شده در خاک سبب ایجاد این عوارض می باشد. به منظور افزای کیفیت عملکرد بهتر کودهای دامی، یک ماه قبل از کشت زمین های کشاورزی، کود مورد استفاده را به وسیله ی کولیواتور و گاو آهن در زمین پخش نمایید. از جمله کاربردهای این نوع کود حیوانی به شرح زیر است:
- برای رشد و تولید محصولات با کیفیت از درخت بلوبری به عناصر مختلفی از جمله، آمونیاک، هیدروژن و غیره احتیاج است. با توجه به مقدار قابل توجه نیتروژن در کود گوسفندی، این کود نیاز درخت بلوبری به عناصر مختلف را تأمین مینماید. برای آنکه بتوانید حداکثر بهره وری را از درخت داشته باشید، دوبار در سال به درختان کود دهید.
- درخت مرکبات برای رشد و بهره وری بیشتر به عناصر مختلفی چون نیتروژن، پتاسیم و فسفر نیاز دارد. اغلب این عناصر مورد نیاز درختان مرکبات در کود های دامی یافت میشود. به همین دلیل سالانه، 1 الی 6 کیلوگرم کود حیوانی در طی مراحل مختلفی به درختان داده میشود.
- درختان پسته، گردو و بادام، برای رشد بهتر و تولید محصول با کیفیتتر به مقادیر قابل توجهی فسفات، پتاسیم، آهن و نیتروژن احتیاج دارند. کود گوسفندی بهترین انتخاب از انواع حیوانی برای فراهم کردن مواد معدنی این درختان است.
- عناصر موجود در کود خالص گوسفند، برای رشد چمن بسیار مفید بوده و سبب رشد و تراکم چشمگیر چمن می شوند.
صیفیجات و گیاهان بوتهای به عناصر موجود در کودهای دامی به منظور رشده و بهرهوری نیاز دارند. استفاده از کود دام های سبک در اوایل رشد صیفی جات، سبب رشد بیشتر و تولید محصولات ارگانیک و با کیفیت میگردد.