آگاهی از میزان درصد لاشه گوشت دام زنده در هنگام خرید دام زنده از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. افراد در هنگام خرید دام زنده همواره در تلاش هستند دامی را انتخاب کنند که نسبت به سنگینی وزن آن گوشت بیشتری داشته باشد. هرچه لاشۀ گوشت کمتر باشد میتوان به گوشت بیشتری دست پیدا کرد. اما اینکه چگونه تشخیص دهیم کدام دام، لاشه بیشتری خواهد داشت و کدامیک ندارد، از اهمیت زیادی برخوردار است.
برای بررسی میزان لاشۀ گوشت دام های زنده مختلف، فرمول ها و آنالیزهای متفاوتی وجود دارد. گوسفند، گاو، گوساله، بز، شتر، مرغ و خروس و … همگی جزء دام زنده محسوب میشوند. با توجه به تمایل خریداران به دامی که گوشت بیشتری نسبت به وزن خود دارد، دامپروران همواره در تلاش هستند تا دام هایی را پرورش دهند که گوشت بیشتری در بدن خود تولید میکند. در ادامه به بررسی میزان بازده گوشت انواع دام های مختلف میپردازیم.
فهرست مطالب
درصد لاشه گوشت گوسفند
از جمله پرفروشترین و محبوبترین دام های زنده، در میان گروه های مختلف، گوسفند زنده است. دلیل آن نیز به ویژگی های گوشت این دام و همچنین مصارف دیگر سایر اعضای بدن گوسفند بر می گردد. علاوه بر آن در مراسم های مختلف مذهبی مانند عید قربان نیز ذبح گوسفند بسیار پرطرفدار تر از سایر دام ها است.
همانطور که در مطالب قبلی نیز اشاره کردیم، گوسفندان باتوجه به خصوصیات ظاهری و بدنی که دارند به سه دستۀ گوشتی، پشمی و شیری تقسیم میشوند. مسلماً بحث لاشه گوشت دام برای افرادی که قصد استفاده از پشم و شیر گوسفند را دارند، چندان اهمیتی ندارد. اما درصد گوشت برای متقاضیانی که به دنبال ذبح گوسفند و استفاده از گوشت آن هستند، بسیار با اهمیت و مهم است.
سلامت و وزن گوسفند زنده، دو عامل بسیار مهم در درصد گوشت این دام است. به طور میانگین باید انتظار 50 تا 55 درصد گوشت را از لاشه گوسفند داشته باشیم. در غیر این صورت مبلغ پرداختی بیش از ارزش گوسفند بوده است.
درصد گوشت گاو و گوساله
همانطور که مشخص است، گاو و گوساله نسبت به گوسفند و بز از وزن بیشتری برخوردار هستند. این موضوع بخاطر وجود بافت عضلانی بیشتر در گاو و گوساله است. علاوه بر آن گاو و گوساله نسبت به گوسفند از درصد لاشه گوست کمتر (میزان گوشت بیشتر) برخوردار میباشند؛ گوشت بیشتر یعنی چربی.
البته گاوها دارای نژادهای مختلفی میباشند که هر کدام از آنها میزان گوشت دهی متفاوتی نیز دارند. اگر در هنگام خرید به نژاد گاو دقت کنید، قطعا در انتخاب گاو پر گوشتتر موفق عمل خواید کرد. گاو سمینتال از بهترین انواع نژاد گاو در تولید گوشت و شیر است. این گاو از نظر وزنی نیز جزو سنگین وزن ها محسوب میگردد. اما به طور کلی 45 الی 60 درصد میتوان بر روی بازدهی لاشۀ گوشتی گاو حساب باز کرد.
درصد لاشه گوشت دام بز
بزها دام هایی هستند که بسیار شبیه به گوسفندان میباشند اگرچه از نظر ظاهری و بدنی تفاوت هایی با با یکدیگر دارند. شیر بزها بیشتر مورد توجه قرار میگیرد تا گوشتشان. البته این بدین معنا نیست که باید از گوشت این دام ها صرف نظر کرد. گوشت بز، چربی کمتری نسبت به گوسفند داشته و کمی سفت تر از آن نیز میباشد. اما طعم گوشت گوسفندی از گوشت بز بهتر است. دلیل این نوع تفاوت نیز علاوه بر ویژگی های ژنتیکی، به تفاوت نوع تغذیه آنها بر میگردد. میزان گوشت دهی دام زنده از نوع بز در حدود 45 الی 55 درصد متغیر است.
آنالیز درصد گوشت لاشه طیور
حیوانات مختلفی در دسته طیور قرار میگیرند که در میان آنها، مرغ و خروس پر استفادهترین محسوب میشوند. بخش مهم و بزرگی از بازار گوشت توسط طیور حلال گوشتی مثل مرغ تأمین می شود. گوشت این حیوانات نسبت به سایر دام ها ارزان تر بوده و به دلیل بعضی ویژگی ها سالمتر از گوشت قرمز شناخته میشود.
مرغ و خروس به طور طبیعی وزنی بین 3 تا 6 کیلوگرم دارند. اما میزان بازدهی لاشه گوشت مرغ چیزی در حدود 65 الی 80 درصد است. درصد بالاتر میزان گوشت دهی مرغ به دلیل استخوان بندی کمتر و موارد دور ریختنی کمتر آن نسبت به سایر انواع دام است.
تاثیر نژاد در درصد گوشت
همانطور که تا به اینجا چندبار در متن اشاره کردیم، نژاد یکی از عوامل تاثیر گذار در درصد لاشه گوشت دام است. علاوه بر میزان گوشت، نژاد بر اندازه شیر و پشم تولیدی حیوان نیز نیز تاثیر میگذارد. دام سنگین (گاو و گوساله) به طور کلی بین 45 تا 60 درصد گوشت تولید میکند.
گاوهای شیری با توجه به توانایی بیشتر در تولید شیر حدود 45 درصد گوشت تولید کرده و 60 درصد نیز مربوط به بهترین نژاد با بیشترین وزن حیوان است. دامی که گوشت بیشتری تولید می کند طبیعتا چربی کمتری را نیز در گوشت خود دارد. این موضوع در رابطه با گوسفند، بز و طیور نیز صدق می کند. برای اطلاعات بیشتر به انواع نژاد گاو و مرغ و خروس مراجعه کنید.